חוקים וגבולות/ ענת גבע
 
והיום נתחיל בניסוי מחשבתי קטן:
דמיינו לעצמכם את ילדכם נוסע על אופניו. כעת דמיינו אותו, נוסע,על גג בניין גבוה ללא מעקה או גדר בטיחות. האם יחוש הילד בטחון וייסע על אופניו בחופשיות?
וכעת דמיינו את אותו גג בניין , עם מעקה בטיחות בגובה של כמטר. האם כעת יחוש הילד בטוח יותר ויוכל לנסוע על אופניו?
 
כאשר תינוק רך בא לעולם, הוא אינו מבין מה קורה כאן? מי נגד מי? למה? מדוע?
זהו עולם גדוש דמויות, צלילים, מערכות יחסים סבוכות, דברים שצריך לעשות, דברים שאסור להגיד, דברים שיש לעשותם רק בשעות מסוימות, דברים שכדאי לאכול, דברים שאסור לאכול אחרי שעה מסוימת, דברים שמותר לקחת, דברים שאסור לקבל....ועוד, ועוד.
 
ע"מ לעזור לילדנו להשתלב, להבין את "חוקי המשחק", ולקחת חלק בחיי משפחתנו עלינו לעזור לו לעצב את עולמו ולהבין את עולמנו, ע"מ שיוכל לתפקד, ליהנות, לחוש בטחון ואפילו חופש. אחת הדרכים היא הצבת חוקים וגבולות.
 
האם זה באמת כה חשוב?
אם ניקח קבוצת ילדים, ניתן להם כדור ונבקש מהם לשחק באופן חופשי: אין חוקים למשחק, אין גבולות למגרש, מהר מאוד ניווכח לדעת שהילדים, לא זאת בלבד שלא יצליחו לשחק, אלא גם יהיו מתוסכלים ומבולבלים. עד מהרה תתחלנה מריבות וויכוחים , ועד שלא ייקח אחד הילדים את הפיקוד ויורה לכולם במה משחקים ומהם כללי המשחק, הילדים לא יצליחו לתפקד.
כך גם בחיים.
תפקידנו ההורי הוא לעזור לילד למצוא את דרכו בעולם המשפחה ומחוצה לה.
ואת זאת ניתן לעשות בעזרת: חוקים וגבולות.
 
1. חוקים- כפי שילדים יתקשו לשחק בלי כללים וחוקים למשחק, כך גם בחיים:
   החוקים הם ה"עשה" ו"אל תעשה" הקיימים בכל משפחה.
מאחורי חוק עומד ערך. בפני החוק כל בני המשפחה שווים. כולם מקיימים את החוק, גם ההורים וגם הילדים. דוגמאות לחוקים - "בביתנו אומרים רק את האמת", "בביתנו אין אלימות", "במשפחתנו מתקלחים כל יום", "אצלנו לא אוכלים בסלון", "בביתנו לא לוקחים אחד מהשני ללא רשות". אם ההורים דורשים כבוד מילדם כחוק בבית, כך גם הם חייבים לכבד את הילד.
לעיתים קרובות ההורים משדרים מסרים סותרים לילדיהם: אם הדורשת מילדיה לא לשקר, ואז מבקשת מביתה שתגיד לשכנה ה"נודניקית" שהיא לא נמצאת בבית....(מוכר?), משדרת לילדתה מסר סותר ומבלבל.
 
2. גבולות- נוכל לדמות גבולות לתחומי מגרש הכדורסל. ללא קו אמצע וקו החוץ,
    לא נוכל לקיים שום משחק הגון.
מטרת הגבולות היא להסדיר את חיי היומיום שלנו.
לקום בבוקר בשעה מוגדרת. סדר יום ברור ומוגדר. ברור לכל באי הבית מה קורה ומתי.
לעומת החוקים, הגבולות אינם שווים לילדים ולהורים (שעת השינה, יציאה לבילויים, מתארחים ומארחים חברים וכו'). יש להתאים את הגבולות לגילו וליכולתו המשתנה של הילד.
 
 
ילדים ללא חוקים וגבולות – חיים בעולם מבולבל וחסר מסגרת.
ללא מסגרת המקלה על החיים ומאפשרת צמיחה תקינה, ילדים אלה קמים כל בוקר לבדיקה מחודשת של החיים - היכן הגבול ? מהו החוק היום ? מהו מצב-הרוח של אבא / אמא ?
בדיקת הגבולות והחוקים גוזלת המון אנרגיה ומרץ, של הילד וגם של הוריו ומשפחתו, ומותירה את כולם כועסים, מבולבלים, עייפים ומתוסכלים.
 
ילד זקוק לגבולות וחוקים באותה מידה שהוא זקוק לאהבה. ילד ללא גבולות וחוקים הוא ילד עם חסך, ילד שלא יודע למצוא את מקומו בחברה.
 
אז איך מציבים חוקים וגבולות?
1. קודם כל בודקים טוב , טוב, איפה באמת נחוץ לנו כאן חוק / גבול. חוקים המבוצעים בהתמדה הם החוקים שההורים משוכנעים בנחיצותם. כאשר ההורים לא משוכנעים, הם משדרים זאת לילד, ואז גם הוא מתקשה בקבלת הגבול או החוק- להפריד בין העיקר לטפל (זוכרים?).
 
2. עדיף לקבוע מעט חוקים שעומדים בהם, מאשר הרבה חוקים ולא לעמוד בהם.
    כל משפחה קובעת את ה"קוים האדומים" שלה.
 
3. יש להסביר לילד מה ההיגיון שעומד מאחורי החוק, ומה תהיינה התוצאות אם לא יעמוד בחוקים . החוקים והתוצאות צריכים להיות ברורים וידועים לכולם.
 
4. עדיף להסביר מה "כן" מותר לעשות מאשר מה "אסור" לעשות. המילה "לא" או "אסור" גורמת ל"דווקא" אצל ילדים רבים.
 
5. עקביות- אם לא נהייה עקביים בדרישותינו לעמוד בחוקים ובגבולות ,נשדר לילדים את המסר הבא: "חוקים וגבולות אינם חשובים, אין צורך לכבדם והם גמישים וניתנים לשינוי אם נתווכח מספיק זמן, נצעק חזק יותר או נבכה בדרמטיות..."
 
ילדים שחיים עם חוקים וגבולות, חיים בעולם ברור יותר, בטוח יותר המאפשר חופש, הנאה וצמיחה.
 
 
ענת גבע
לייבסיטי - בניית אתרים